om oss

Vi är två företagare från byggbranschen som tröttnade på det giftiga alternativen av tryckimpregnerat virke som är standard hos byggvaruhusen. Vi ville ha en produkt som inte slår sig från sommar till höst eller virke som har torkat i ändarna så att hela paket blir ojämna dimensioner.

Vi vill att miljö & kvalite ska stå i fokus. Så vi blickade mot de mer miljövänliga alternativen som finns på marknaden och gjorde en hel del efterforskning. Alternativen som finns uppfyller inte våra krav och dom har generellt sämre rötskydd och är väldigt dyra. Våra tankar gick åt den metod som har använts sedan 1500-talet och som vi vet fungerar än idag, linolja.

Där och då började vår efterforskning om att kunna behandla virke med linolja på ett kostnadseffektivt sätt. Vi kom i kontakt med företaget Selder&co som säljer en raffinerad linolja och med forkning på mer än 25år hade rätt kunskap för att ta fram den produkt vi var ute efter. Vi har idag byggt ihop ett starkt team för att kunna förändra marknaden för tryckimpregnerat virke.

Om ecotimber

 

Hållbarhet och rötskydd

Ecotimber har lång hållbarhet, förbättrad hållfasthet och är väldigt lätt att underhålla. Tester och forskning från flera oberoende institut visar på att virke impregnerat enligt Selder-metoden har oerhört bra egenskaper mot röta. Metoden är testad av SLU enligt rötskyddstestet EN 252, vilket är ett test för impregnerad furusplint i markkontakt på testfält i simlångsdalen. Stavarna bedöms sedan efter rötindex 0 till 5 där 0 är oförändrat och 5 är genomruttet. Efter 23 år i mark bedöms de testade stavarna ha ett rötindex 1, dvs. att dom är smutsiga(Bilden till vänster är hyvlad 0.5mm). Forskning och tester fortsätter för att förbättra produkten ännu mer.

Ecotimber har 10 års rötskyddsgaranti.Underhåll och ytbehandlingar

Ecotimber behöver som alla andra produkter som är i utsatt miljö underhållas. Horisontella ytor blir alltid mer smutsiga och slitna oavsett material och kräver därför att bli tvättade mer regelbundet än vertikala ytor. Ecotimber behöver endast tvättas med ett milt tvättmedel som underhåll, trallen rekomenderar vi att man tvättar två gånger per år.

Virket kommer att bli vackert grått med tiden, men vill man bibehålla den oljade ytan så rekomenderar vi att man oljar in virket med Selder&co linolja efter att men rengjort ytan. Ecotimber går alldeles utmärkt att måla på med de flesta förekommande färger . Om man bestämmer sig för att måla på ytan så rekomenderar vi färg från Selder&co.

© Copyright Ecotimber